MartinJan.NL geeft een levensbeschouwing volgens Martin Jan van Dalen
 
Privé
Mar10e
Uberbach
Kiek - dagboek
Politiek


algemeen
politiek.nl
politiekejongeren.nl
republiek NL
Republikeinen
NRG
RMP
vlnr:
SP
GroenLinks
D66
PvdA
Christenunie
CDA
LN
VVD
LPF
SGP
overheid:
Koninklijk Huis
regering.nl
Tweede Kamer
 

Prins Claus is dood.

Zondag 6 oktober 2002

Een avondje onderuit op de bank TV kijken. Dat was de bedoeling van deze zondagavond.
Nog nooit heb ik op alle negen Nederlands zenders hetzelfde beeld gezien: het serieuze gezicht van onze eigen Harry Potter, premier J.P. Balkenende, die voor de verandering maar eens zijn eeuwige glimlach thuis heeft gelaten.
Zelfs Veronica, bij mij te ontvangen op PreviewTV, heeft zijn uitzendingen gestaakt en zend een tekst uit waaruit dit blijkt. Discovery Channel en National Geographics Channel zenden geen reclame uit "uit respect voor de omstandigheden binnen de koninklijke familie". TMF en MTV hebben aangepaste programmering (aleen maar clipjes) en TMF's "interactieve applicaties" zijn tijdelijk stopgezet...
Wat moet je op zo'n avond?

Maar weer eens gedwongen nagedacht over de monarchie. Moet nou echt het hele Nederlandse volk deze beelden, reportages, standuppers en documentaires door de strot geduwd krijgen? Is het niet voldoende als elke mediagigant er één hele zender aan op offert en op hun andere 2 zenders een gezellige film uit zendt? Het is niet de eerste maal dit jaar dat er een media-hype aan de gang is met betrekking tot het konigshuis.
Voor mij is dit een uitermate geschikt moment om te stellen dat met de dood van deze sympathieke man de hegemonie van de Oranjes maar eens afgelopen moet zijn.

Mijn fantasie slaat op hol: nu Beatrix weduwe is, en haar steun en toeverlaat, die altijd met wijze raad aan haar zijde stond, er niet meer is, vindt zij de tijd rijp om de scepter over te geven aan Koning Willem IV. Maar deze koning is natuurlijk totaal ongeschikt en daar komen we snel achter. Na een aantal blunders in het openbaar is het draagvlak binnen de Nederlandse samenleving voor de monarchie totaal verdwenen. Hij moet aftreden en de grondwet wordt gewijzigd om de republiek weer in ons land te installeren.
* zucht *

 
Archief
martinjan.nl
claus
nawijn
clones
broeikas